Verbindend gezag®
Voor mijn minor 'gezag vanuit verbinding' ben ik bezig geweest met een onderzoek. Op deze pagina kunt u lezen waar ik mij mee bezig heb gehouden, wat ik daarvoor nodig had en welke ervaringen ik op heb gedaan. Ook kunt u lezen wat mijn rol binnen de Academische Werkplaats was en wat daar aan de orde is gekomen. Bent u nog op zoek naar relevante bronnen die te maken hebben met verbindend gezag of één van de mooie pijlers? Scrol dan even een stukje naar onderen, daar heb ik een aantal linkjes en bestanden geüpload die u verder kunnen helpen.

Het product; 'handvatten voor de verbinding met het kind'
Tijdens de minor heb ik samen met een medestudent een product ontworpen. Het product bevat 20 verschillende kaartjes en is ontworpen voor professionals die met kinderen werken. Op ieder kaartje staat een 'doel van de dag', een 'doel van de week' of een 'tip' die toepasbaar is in de praktijk. De doelen hebben te maken met het geven van relatiegebaren en het investeren of behouden van een relatie tussen de professional en het kind. De tips gaan over het bevorderen van de communicatie, het communiceren bij taalachterstanden en bij autisme. Professionals kunnen deze kaartjes aan het begin van de dag of week als doel voor zichzelf stellen. Door het product worden professionals zich bewust van de mate waarin ze relatiegebaren geven en de relatie kunnen bevorderen. Professionals hebben het gedrag van kinderen namelijk niet in de hand, maar hun eigen gedrag wel.

Mijn rol binnen de Academische Werkplaats
In de Academische Werkplaats werkt Iselinge Hogeschool samen met de Open Universiteit en de opleidingsscholen van Opleiden in School, Partnerschap Oost-Gelderland. In de Academische Werkplaats werken docent-onderzoekers, onderwijsprofessionals, experts uit het werkveld én studenten samen aan onderzoeksvragen die door de praktijk zijn ingebracht. Zij nemen gezamenlijk deze praktijkvraagstukken onder de loep en gaan op basis van onderzoek aan de slag met innovatieve ontwerpen die passen bij dit vraagstuk.
​
​
​
Ik heb als student van Iselinge Hogeschool deelgenomen bij de Academische Werkplaats over verbindend gezag®. Binnen de werkplaats heb ik ook gewerkt aan een doel. In bovenstaand bestand kunt u vinden wat mijn doel was tijdens het netwerkleren. Per Academische Werkplaats heb ik dus niet alleen kennis opgedaan en heb ik mijn ervaringen en expertises vanuit de praktijk gedeeld, maar heb ik ook vanuit bronnen (zoals boeken, artikelen, experts) mijn expertise gedeeld.
​
Op 1 december 2021 heb ik de opening samen met iemand vanuit het werkveld (een pedagogisch professional) mogen organiseren. We hebben de derde bijeenkomst geopend met literatuur en een werkvorm die gericht is op visie en kwaliteiten. De groep werd opgesplitst in subgroepen. Elke groep kreeg een stelling. De groepsleden moesten de stelling proberen te onderbouwen vanuit zijn/haar eigen visie en kwaliteiten. Er wordt namelijk vaak gekeken naar wat iemand wil bereiken, maar het is ook belangrijk om te kijken naar wat je visie is en stil te staan bij wat je kwaliteiten zijn.


Op 11 mei 2022 heb ik samen met een medestudent de 'tip van de dag' mogen verzorgen. 'De tip van de dag' houdt in dat je bijvoorbeeld een bron, podcast, artikel of boek aandraagt die voor de deelnemers van de academische werkplaats relevant kunnen zijn. Onze 'tip van de dag' was een relatiegebaar in de vorm van een quote/uitspraak en een gebakje met het Kompas van het e-magazine erop. 'De tip van de dag' werd ingeleid door een gedicht waarin wij minimaal verklapten wat ons relatiegebaar was. Vervolgens kregen alle deelnemers hun eigen gebakje met daaronder een relatiegebaar in de vorm van een stukje tekst. De reacties waren erg mooi op te zien en horen, dus wij kunnen terugkijken op een geslaagd moment. Op de foto's kunt u het resultaat zien en als u op het bestand klikt, kunt u de 'tip van de dag' (het gedicht en de quotes) lezen.


Relevante bronnen over verbindend gezag
Bom, H. & Wiebenga, E. (2017). Verbindend gezag®. Naar een nieuwe vorm van autoriteit
gebaseerd op principes van geweldloos verzet.
Bom, H. & Wiebenga, E. (2020). Met een passende attitude wordt een interventie pas waardevol.
Dolfeyn, H. & Geentjens, A.(2016). Samen sterk in gezag, van onmacht naar invloed. Nieuwe Autoriteit en Geweldloos Verzet op school.
Lier, P. van & Leonard, H. (2013). Nieuwe Autoriteit. De omgang met (gedragsproblemen van)
leerlingen op een nieuw spoor?
Montens, C. & Heuvel van den, I. (2019). Probeer niet het kind te veranderen, verander de context.
Nus, W. van. (2018). Geweldloos verzet op school. Een nieuwe kijk op gedragsproblemen.
Omer, H., & Schlippe, A. von (2010). Kracht in plaats van macht. ‘Nieuw gezag’ als kader voor
hechting.
Omer, H. (2011). Nieuwe autoriteit, samen werken aan een krachtige opvoedingsstijl thuis, op school en in de samenleving.
Omer, H. (2015). Waakzame zorg. Hoe je als ouders je kind houvast kan geven als dat nodig is.
Rodenburg, L., & Tempe, J. de (2015). Ik ben mijn kind zo spuugzat. Ouderlijke emotieregulatie
en nieuwe autoriteit.
Verhaeghe, P. (2015). Autoriteit.
Wiebenga, E. & Faasen, E. (2017). Gedragsproblemen in de klas. Verbindend gezag in het onderwijs.